'44% van de ruim 1.000 deelnemers reist nog wekelijks met het OV!'

'44% van de ruim 1.000 deelnemers reist nog wekelijks met het OV!'

Projectleider Johan Camp van Maastricht Bereikbaar vertelt over Ontdek het OV.

'Ik ben projectleider OV. In mijn functie stimuleer ik het gebruik van het openbaar vervoer bij autoforenzen die werken bij partners van Maastricht Bereikbaar. Mijn functie heeft ook veel raakvlakken met andere projecten en acties van Maastricht Bereikbaar, zoals P+R, bezoekersaanpak en werkgeversaanpak. Ik informeer andere projectleiders over de mogelijkheden met het OV. De hoofdmoot van mijn werk is de actie Ontdek het OV, die in de huidige vorm in 2014 gestart is. Ondertussen zijn er ruim 1.000 deelnemers die 4 tot 8 weken gratis het OV hebben geprobeerd. 

We behalen mooie resultaten. In 2017 hadden we 369 spitsmijdingen per dag in de ochtendspits. En 44% van de ruim 1.000 deelnemers reist ook na de probeerweken nog steeds wekelijks met het OV. Het OV draagt daarbij voor 12% mee aan het doel van Maastricht Bereikbaar om auto’s uit de spits te halen. OV’ers reizen gemiddeld 4,7 dagen per week en ze reizen vaak over een langere afstand, gemiddeld 34 kilometer. In de toekomst richt Maastricht Bereikbaar zich steeds meer op duurzaamheid, dan is het mooi om te zien dat we met Ontdek het OV 25% van de reductie van de CO2-uitstoot van ons totale programma bereiken. Ons programma wordt ondertussen ook in andere regio’s in het land uitgerold. Al 6 regio’s doen vergelijkbare projecten. 

OV moet je ervaren

Er wordt vaak geroepen: het OV stimuleren is moeilijk, maar ondanks dat is het programma toch succesvol. Je moet het gewoon eens ervaren, dan krijg je een positiever beeld over reizen met het OV. Als mensen eenmaal in het OV zitten, vinden ze het zo slecht nog niet. Volgens de OV klantenbarometer waarderen OV-gebruikers het OV met een 7,9 , tegenover niet-ov-gebruikers die het cijfer 4,5 geven. Prijs is vaak niet de motivatie voor wel/niet deelnemen. Al is het wel zo dat je goedkoper uit bent als door het reizen met het OV je de tweede auto de deur uit kunt doen. Motivaties voor reizen met trein of bus zijn vooral dat je geen stress hebt, je kunt werken in de trein, je staat niet in de file en het is goed voor het milieu. Openbaar vervoer is vooral geschikt voor langere afstanden, boven de 15 kilometer, maar we snappen ook dat het OV niet voor iedereen de oplossing is. Gelukkig zijn er wel genoeg mensen die er dagelijks gebruik van maken. Voor dit jaar is het nog mogelijk voor medewerkers van partners van Maastricht Bereikbaar om deel te nemen. 30 april is voorlopig de laatste startdatum.'

Frans Kluijtmans, werkzaam bij Mosa, is de 1.000e deelnemer aan Ontdek het OV. Hij ontving een bos bloemen en een extra periode om gratis te reizen met het openbaar vervoer. Hij vertelt: in de wintermaanden en bij slecht weer reis ik meestal met het OV van mijn woonplaats Kerkrade naar Maastricht. In de zomer en als het mooi weer is in de winter ga ik met de motor naar het werk. Het reizen met de trein bevalt me goed en het gaat snel. Vanaf mijn werkplek loop ik in 8 minuten naar het station en ik woon op 5 minuten fietsafstand van het station. Ik blijf op deze manier reizen, het OV bevalt me goed."

Meer informatie over de actie is te vinden op www.maastrichtbereikbaar.nl/ontdek-het-ov.

Johan Camp

5 maart 2018