‘Weggebruikers kunnen binnenkort verder kijken dan hun voorruit’

Weggebruikers die tijdens hun reis op maat gesneden advies krijgen: het komt steeds dichterbij. Als een van de clustertrekkers binnen het Partnership Talking Traffic zie ik een hoop veelbelovende initiatieven voorbijkomen. En we hoeven er niet lang meer op te wachten voordat deze initiatieven daadwerkelijk op de markt verschijnen.

Vorig jaar rond deze tijd was tijdens Verkeer, Mobiliteit en Parkeren in Houten de lancering van het Partnership Talking Traffic en werd de samenwerking tussen de verschillende overheden en bedrijven bekrachtigd. Dat betekende ook meteen de start van de ontwikkelfase, waarin veel is gepraat en geëxperimenteerd. Nu, een jaar later, sluiten we de ontwikkelfase bijna af. Op de weg zie je daar momenteel nog niets van, maar we hebben in een jaar tijd ontzettend veel bereikt. De onderlinge afstemming hebben we vertaald naar praktische afspraken over hoe we nieuwe diensten kunnen implementeren.

Zelf ben ik namens de gezamenlijke overheden ‘trekker’ van cluster 3, waarin de verschillende serviceproviders samenwerken aan de concrete dienstverlening aan de weggebruiker. Dit zijn zogezegd de appbouwers, die via een app op de smartphone de weggebruikers voorzien van realtime, individuele adviezen voor onderweg. De leveranciers van intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) vormen cluster 1, de leveranciers van clouddiensten, waarbij uiteenlopende data worden samengevoegd en vertaald naar waardevolle informatie voor de weggebruiker, maken als cluster 2 de Talking Traffic-keten compleet.

Einde ontwikkelfase

Ik verwacht dat we aan het eind van dit kalenderjaar de ontwikkelfase daadwerkelijk hebben afgerond. Dan start een periode waarin we de totale keten nog eens uitvoerig controleren en de diensten gaan finetunen, waarna de nieuwe toepassingen stapsgewijs zullen worden ingevoerd. We willen zeker weten dat alles goed werkt, dus we gaan de veiligheid en betrouwbaarheid van de hele keten uitgebreid testen en aan de slag met feedback van testgebruikers. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2018 hopen we de nieuwe diensten op de markt te kunnen brengen. Dan wordt het dus voor iedereen zichtbaar én kan iedereen de diensten gebruiken.

Tegen die tijd krijg je bijvoorbeeld een waarschuwing voor een naderende ambulance en zowel statische als dynamische informatie over maximumsnelheden. Talking Traffic vormt daarnaast ook een belangrijke stap op weg naar zelfrijdend vervoer. Nu ontvang je de informatie nog via een app op je smartphone, maar over enige tijd is het de bedoeling dat de auto zelf die informatie verwerkt en ernaar handelt.

Verkeersveiligheid

Vanzelfsprekend is verkeersveiligheid daarbij voor ons een belangrijk thema. We zijn betrokken bij het onlangs opgestelde convenant hierover, dat onder meer ondertekend is door de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en het ministerie van IenW. Wij geloven dat Talking Traffic-diensten een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Daarvoor is het wel van belang dat de adviezen op een veilige manier aan de weggebruiker gepresenteerd worden. De adviezen moeten dus betrouwbaar zijn en zo gepresenteerd worden dat de gebruiker deze makkelijk begrijpt en zo min mogelijk wordt afgeleid. De serviceproviders zorgen daarom dat gebruikers niet te veel informatie tegelijkertijd op hun beeldscherm te zien krijgen, en dat zij bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor gesproken adviezen.

Mobility as a service

Een jaar na de lancering zijn we dus opnieuw te vinden op de Expo Verkeer, Mobiliteit en Parkeren in Houten. Ditmaal om een sneak preview te geven. Wat houdt Talking Traffic precies in en waar zijn we zoal mee bezig? We geven daarnaast een inkijkje in de ontwikkelingen rond Mobility as a Service en zelfrijdend vervoer. Zelf verzorg ik een sessie over verkeersmanagement via het dashboard: wat betekent Talking Traffic voor wegbeheerders en hoe zien de diensten eruit voor een weggebruiker? Het Partnership is aanwezig met een grote stand, waarin demo’s te zien zijn over Talking Traffic-diensten. En daarnaast verzorgen we samen met een aantal partners verschillende lezingen.

Mooi begin

Volgens mij is er dus een hoop moois te zien in Houten. Dat we goed bezig zijn, blijkt misschien ook wel uit het feit dat de bedrijven binnen het Partnership eerder deze maand tijdens het ITS World Congres in Canada een award hebben gewonnen voor hun deelname aan deze bijzondere samenwerking, in de categorie Industry Europe. Voor ons gevoel zijn we net begonnen en die waardering vinden we dus heel bijzonder. Het belooft bovendien een hoop goeds voor de toekomst!

Kijk hier voor het hele programma van de beurs Verkeer, Mobiliteit en Parkeren in Houten op 22 en 23 november.

Aanmelden kan hier en is kosteloos

Ineke Meijer

15 november 2017