Denk mee met Slim Studeren Slim Reizen

Scholieren en studenten zijn grootverbruikers van het openbaar vervoer, vooral ’s ochtends. Het aantal studenten in het hoger onderwijs blijft stijgen en als uiterlijk 1 januari 2017 ook de 160.000 minderjarige MBO-ers een OV-studentenkaart krijgen, neemt de druk op het openbaar vervoer verder toe. Met alle gevolgen van dien. Onlangs is Slim Studeren Slim Reizen gestart. Een groep professionals willen effectievere en efficiëntere - vraaggerichte - interventies bedenken en uitvoeren om scholieren en studenten uit de OV-(ochtend)spits te krijgen. Natuurlijk zonder dat ze voor de auto als alternatief kiezen. Denk je mee?

Gevolgen druk op OV

Die drukte in het openbaar vervoer is één van de redenen waarom werkforenzen de auto blijven gebruiken, met files tot gevolg. Het drijft de kosten van het openbaar vervoer op, omdat de capaciteit voor een deel is gebaseerd op die druk in de ochtendspits. Ook beïnvloedt het de kwaliteit en betrouwbaarheid van het openbaar vervoer in de spits negatief. Dat leidt tot hoge maatschappelijke kosten en is vervelend voor iedereen die in de spits het openbaar vervoer gebruikt. ‘Onderwijs’ is dan ook één van de Beter Benutten-thema’s voor 2014-2017.

Leren van elkaar

Slim Studeren Slim Reizen stimuleert niet alleen professionals om hun kennis en ervaring uit te wisselen over het beïnvloeden van het mobiliteitsgedrag van die jongeren. Het is ook de bedoeling dat scholieren en studenten zelf ideeën voor maatregelen aandragen. Hiertoe is een website in de maak: www.slimstuderenslimreizen.nl. Met tips voor scholieren en studenten over hoe ze de OV-spits kunnen mijden. Inclusief aanbiedingen voor alternatieven en een selfie-wedstrijd waarmee zij geld kunnen winnen. Ze kunnen trouwens ook zelf aanbiedingen doen.

Meewerken aan concept whitepaper

Momenteel gaat er een eerste concept van een whitepaper Slim Studeren Slim Reizen rond. We hopen dat je hier aan wilt meewerken om de ‘witte vlekken’ verder in te vullen. De gedachte is nu dat we een wiki maken waaraan iedere beïnvloeder van het mobiliteitsgedrag van jongeren kan bijdragen. Van schooldirecteuren tot vervoerders, van adviseurs tot beleidsmakers van Beter Benutten en aanbieders van maatregelen.

Bezoek inspiratiebijeenkomst SSSR

Dinsdag 1 juli organiseren we een inspiratiebijeenkomst SSSR in Seats2Meet in Utrecht. We beginnen na en eindigen voor de OV-spits. Het zou leuk zijn je daar te ontmoeten. En neem vooral iemand mee. Want niemand is zo slim als wij allemaal!

Meer weten
Vragen, opmerkingen, meedoen, interesse in het whitepaper, aanmelden voor de bijeenkomst…. Graag! Mail naar info@slimstuderenslimreizen.nl.

12 juni 2014