Regio Twente: Fietsactie met buddysysteem werkt

Ruim 600 deelnemers, 400 aanbrengers, meer dan 12.500 fietsdagen en 277.000 gefietste kilometers. Het zijn zomaar wat tussentijdse resultaten van de Twentse Fietsactie 2014 die in mei van start ging en eind november stopt. Bijzonder is dat de actie van Twente Mobiel zich zowel richt op werknemers die met de auto naar het werk gaan als op medewerkers die al met de fiets komen. Goed gedrag wordt beloond!

Om automobilisten en fietsers bij onze actie te betrekken, hebben we gekozen voor een soort buddysysteem. Een automobilist kan niet zichzelf opgeven voor de Fietsactie, maar moet worden aangemeld door een collega die al met de fiets naar het werk komt. Samen doen ze als deelnemer en aanbrenger aan de Fietsactie mee.

Financiële incentive

Dat is niet alles. Onze fietsactie beloont beide financieel. De deelnemende automobilist krijgt voor iedere dag dat hij naar het werk fietst een beloning, waarvan de hoogte afhankelijk is van de woon-werkafstand. Zijn buddy, de huidige fietser, ontvangt per dag dat ‘zijn’ deelnemer fietst een bedrag van 1 euro. Deze buddy mag in totaal maximaal vier automobilisten voor de actie aanmelden. Op deze manier voorkomen we het ‘tijdschrifteffect’, waarbij bestaande lezers (de huidige fietsers) in tegenstelling tot nieuwe abonnees (de automobilisten) nooit een cadeau krijgen. Bovendien zal de collega-fietser zijn collega-automobilist geregeld stimuleren vooral te blijven fietsen. Ieder keer dat de deelnemer fietst, krijgt immers ook de aanbrenger een beloning.

SMART app

In de SMART app worden de fietsritten van en naar het werk automatisch via GPS op de smartphone  geregistreerd. Ook laat de app onder andere zien hoeveel dagen een deelnemer in totaal heeft gefietst, hoeveel calorieën hij daarmee heeft verbrand en hoeveel CO2 hij bespaarde. De gemeente Enschede heeft de SMART app oorspronkelijk ontwikkeld om mensen te stimuleren slimmer en bewuster van en naar Enschede te reizen. De app kon betrekkelijk eenvoudig naar de Fietsactie worden uitgebreid.

In het kader van het programma Beter Benutten wordt er samen met Regio Twente aan een regionale uitbreiding van deze app gewerkt, zodat de app ook buiten Enschede kan worden toegepast. Naast met de SMART app kunnen de deelnemers eventueel ook via een persoonlijke webpagina hun fietsritten registreren.

Bewustzijn

We gaan ervan uit dat de Fietsactie autorijdende medewerkers prikkelt over hun woon-werkgedrag na te denken en vaker voor de fiets te kiezen. Werkgevers spelen hierin ook een belangrijke rol. Een werkgever die wil deelnemen aan de Fietsactie moet in de actieperiode aanvullende maatregelen nemen (of recent hebben genomen) om het fietsgebruik te promoten. Denk aan fittesten, onderhoudsbeurten, meer fietsenstallingen, oplaadpunten voor e-bikes en ov-probeerfietsen. Ieder deelnemend bedrijf is hiermee bezig; het ene misschien in meerdere mate dan het andere. Waar het om gaat, is dat het bedrijf actief met fietspromotie bezig is. Dat vergroot de kans dat medewerkers ook na de Fietsactie, als de financiële beloning wegvalt, op de fiets naar het werk blijven gaan.

Reisgedrag

Dat gaan we overigens ook monitoren. Aan het einde van de actieperiode én een half jaar daarna vragen we deelnemers hoe hun reisgedrag er op dat moment uitziet. We verwachten, ook op basis van eerdere fietsacties, dat fietsen een blijvend onderdeel van hun woon-werkverkeer is geworden.

Zie voor meer informatie www.fa14.nl en www.twentemobiel.nl/fietsactie2014.

René Teeuwen

11 september 2014