Sociale integratie, rechtvaardigheid en genderproblematiek

Door: Sjors van Duren - programmadirecteur Velo-city 2017

Terwijl ik dit schrijf, ben ik in de dertig, bijna 2 meter lang en ik reis de wereld af om het Velo-city programma te maken. Ik heb geprobeerd een aantrekkelijk programma voor het congres te creëren. Door te vertrouwen op collega’s en vrienden uit de hele wereld. En door de best beschikbare kennis te gebruiken van wereldwijde experts, op het gebied van economie, grenzeloze mobiliteit of bijvoorbeeld vrouwen die zich sterk verbonden voelen met gendergelijkheid in het verkeer. Ondanks dat we in deze ervaren experts vertrouwen, blijven dit ingewikkelde onderwerpen. We hopen dat we discussies van hoge kwaliteit kunnen voeren tijdens Velo-city, en we hebben jouw hulp en input hierbij nodig!

 

De technisch ingestoken verkeerskundigen  denken vaak dat veiligheidsproblemen en genderproblematiek een eenvoudige technische oplossing hebben. Hang hier een lampje op, snoei daar een heg, verwijder een paar struikjes en klaar is Kees. Bouw of verwijder juist iets en ze (kinderen, vrouwen, ouderen, eigenlijk iedereen naast de man van middelbare leeftijd) zullen komen. Maar is dat wel zo? Ik denk van niet. Het heeft te maken met veiligheid, met cultuur en met economische kansen. Dit zorgt namelijk voor een hoop vrijheid. Zelf heb ik het antwoord niet, maar we hebben mensen van over de hele wereld uitgenodigd. Misschien vinden we het antwoord tijdens Velo-city.

Fietsen is vrijheid voor mij. Vrijheid om te kiezen waar ik ga of sta, zonder dat ik erover na hoef te denken. De vrijheid om de stad in te gaan, of het platteland te ontdekken. De vrijheid van de wind door je haren voelen. De vrijheid om natgeregend te worden. Maar ook de vrijheid om de vaste lasten van een auto niet te hoeven hebben. De vrijheid om moe te zijn na een intensieve fietsrit. De vrijheid om af te vallen en je gezond te voelen. Hoe kunnen we deze vrijheid delen met iedereen? Jong, oud, man, vrouw, rijk en arm? De fiets kan voor veel vrijheid zorgen en we hebben een aantal interessante sprekers uit de hele wereld die hier meer over kunnen vertellen.

Fietsen door barrières over de hele wereld

Drie sterke vrouwen uit verschillende delen van de wereld zullen je vertellen over hun aangrijpende verhalen over fietsen. Shannon Galpin (VS) zal iets gaan vertellen over de fietslessen die ze aan jonge vrouwen in Afghanistan heeft gegeven. Ze gaf hen de kans om te fietsen door de stad. Julia Nebrija uit de Filipijnen gaat vertellen over de emanciperende rol van de fiets, zowel op het gebied van economie als over de ongelijkheid tussen de seksen. Firoza Suresh uit Mumbai moedigt fietsen sterk aan. In een drukke en uitgestrekte stad waarin het verkeer voornamelijk is ingericht op auto’s, blijft ze fietsen.  Op deze manier inspireert ze anderen om ook de fiets te blijven gebruiken.

Succes managen in een politieke omgeving

Heather Barrar en Max Hepp-Buchanan vormden een verrassende coalitie toen ze aan een fietsplan werkten in Virginia (VS). Ze kregen tegenwerking van conservatieve politieke stromingen, die wilden geen belastinggeld uitgeven aan een fiets-infrastructuur. Om steun te vinden, vroegen Heather en Max de inwoners wat ze graag wilden. Ze kwamen erachter dat arme bewoners zich niet veilig voelden. Ook voelden ze zich beperkt door de huidige verkeerssituaties. Een zeer indrukwekkend filmpje van een oudere vrouw laat zien dat de grote, drukke wegen een enorme barrière kunnen zijn voor kinderen die naar school willen of voor bewoners die zich geen auto kunnen veroorloven. Ze zien fietsen daarom als een middel om de armoede te bestrijden.

Speeddate people: sociale insluiting/fietsen voor iedereen

Tijdens Velo-city willen we behalve verhalen uitwisselen, ook nieuwe connecties maken en betere netwerken creëren. Op vrijdag wordt er een ‘People’ speeddate georganiseerd. Als je wilt praten over genderproblematiek, rechtvaardigheid of de vrijheid van fietsen, kun je tijdens deze sessie personen ontmoeten die hier hetzelfde over denken. Een aantal plekken zullen worden gevuld door het programmateam, de rest is aan jou. Als je iets wilt presenteren, feedback wilt, of een discussie wilt starten over een bepaald onderwerp, kun je je aanmelden bij de programmabalie.

Sjors van Duren

11 mei 2017