Spreekbuis voor werkgevers in Arnhem-Nijmegen

‘Sinds kort ben ik lid van het bestuurlijk trio van de regio Arnhem – Nijmegen. Dit komt niet uit de lucht vallen: mobiliteit speelt een grote rol in mijn leven. Als algemeen directeur van Rupro Beheer BV heb ik bedrijven onder mijn hoede die fietsaccessoires en automotive materiaal verkopen: onmisbaar voor de moderne mobiele mens. Daarnaast ben ik bestuurslid en portefeuillehouder mobiliteit bij VNO-NCW Midden. Rupro Beheer BV is hier ongeveer twee jaar geleden toegetreden.

De bereikbaarheid van de regio Arnhem-Nijmegen is voor mij een belangrijk issue. Professioneel gezien word ik er regelmatig mee geconfronteerd, maar ook privé, als Arnhemmer, ken ik de knelpunten. Zo zijn de files bij knooppunt Bankhoef en de drukte rondom het Arnhemse station Presikhaaf een doorn in het oog. Deze plekken zullen nog drukker worden, nu de economie weer aantrekt. Beter Benutten komt dus als geroepen.

Wat mij vooral aanspreekt aan het programma is de focus op gedragsverandering. Beter Benutten richt zich niet alleen op de hardware, maar vooral op het bewustzijn van mensen. Mobiliteitsproblemen los je niet alleen op met meer asfalt. Mensen moeten worden aangemoedigd om vaker de fiets te pakken of het openbaar vervoer te gebruiken. Ook slim autogebruik, door bijvoorbeeld buiten de spits te reizen, is essentieel. Om dit gedrag te veranderen, zijn meer stimuli vanuit werkgevers nodig.

Een begin is er al. Leaseauto’s zijn steeds minder vaak de standaard. In plaats daarvan stellen werkgevers een mobiliteitsbudget beschikbaar. Werknemers bepalen zelf hoe ze dat budget besteden: aan een leaseauto, openbaar vervoer of een fiets. Ook investeren bedrijven uit de traditionele automotive wereld steeds vaker in slimme mobiliteit. Het bewustzijn begint ook in Arnhem-Nijmegen te ontstaan. Maar het daadwerkelijke gedrag dat daarbij hoort, kan nog wel een steuntje in de rug gebruiken.

Als lid van het bestuurlijk trio én als werkgever wil ik hieraan bijdragen. Zo werk ik mee aan een initiatief om acht werkgeversverenigingen uit Arnhem-Nijmegen te mobiliseren. Ondernemers komen ieder kwartaal bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en gedragsveranderingen aan te moedigen. Zelf word ik zo een betere spreekbuis in het bestuurlijk trio, omdat ik kan spreken namens een brede groep van werkgevers uit de regio.

Wanneer het programma Beter Benutten afloopt, hoop ik dat de overheid in gesprek blijft met werkgevers. Dat heeft écht meerwaarde bij het maken van beleid. Bedrijven vormen een essentiële schakel in de transitie naar slimme mobiliteit. Als lid van het bestuurlijk trio hoop ik hiervoor de grondslagen te leggen. De uitgangssituatie is in ieder geval gunstig: alle werkgevers die ik in de regio Arnhem-Nijmegen spreek, ervaren Beter Benutten als een zeer positief programma.’

Bernard de Graaf

22 september 2016