“Verbeter de wereld, begin bij jezelf”

Ruim 2.000 auto’s wist Maastricht Bereikbaar al dagelijks uit de spits te halen. Willen we Maastricht en omgeving komende jaren ook toegankelijk houden, dan moet dat aantal zeker verdubbelen voor 2017. Samenwerking met het midden- en kleinbedrijf en grote werkgevers zoals MUMC+ is daarbij onmisbaar. 38 werkgevers in Zuid-Limburg sloten al bij het project Maastricht Bereikbaar aan, waaronder Vodafone, Politie Limburg en MUMC+. Sinds 2015 ben ik CEO-lid van Maastricht Bereikbaar en CEO voor Beter Benutten om de belangen van Limburgse werkgevers te behartigen.

Wij vroegen Maastricht Bereikbaar mee te denken over ons mobiliteitsplan. MUMC+ bouwt aan de Maastricht Health Campus; een aantrekkelijk terrein met vijvers en veel groen  waar het goed toeven is. Daarvoor moeten 450 parkeerplekken wijken en moeten we evenveel medewerkers verleiden om anders te gaan reizen. Maastricht Bereikbaar en MUMC+ bedachten een uitgewogen mandje zoete en zure maatregelen.  Medewerkers krijgen elke keer dat ze met de fiets of e-bike komen een beloning;  tegelijkertijd wordt parkeren duurder naarmate je dichter bij het werk woont.  Om een idee te geven: 200 medewerkers die binnen een straal van 2 kilometer wonen, kwamen nog met de auto.  Deze groep gaven we een zetje in de rug door € 3,00  per dag parkeergeld te rekenen.

Heel belangrijk is dat de ondernemingsraad unaniem positief staat tegenover het mobiliteitsbeleid. En zeker niet alleen vanuit praktische noodzaak. Maastricht UMC+ voelt de verantwoordelijkheid om de gezondheid en levenskwaliteit van mensen hier in de regio te verbeteren. Meer bewegen en werken aan een betere luchtkwaliteit horen daarbij. Door zelf de auto te laten staan, geven onze medewerkers het goede voorbeeld.

Verbeter de wereld; begin bij jezelf. Binnen het mkb valt in dat opzicht nog een hele wereld te winnen. Ook kleinere bedrijven kunnen gebruikmaken van acties van Maastricht Bereikbaar. Ontdek de e-bike is bijvoorbeeld niet alleen werknemers van aangesloten bedrijven, maar voor iedereen beschikbaar die in Maastricht werkt of woont. Verder kan ook iedereen gebruikmaken van de gratis parkeerplaats bij P+R Maastricht Noord en dan voor € 1,- per persoon met buslijn 100 verder reizen naar de stad. Ondernemers uit de binnenstad kunnen het op deze manier voor zichzelf én hun personeel een stuk gemakkelijk maken. Ik roep dan ook alle ondernemers op om hun eigen situatie eens goed te analyseren en eventueel met hulp van Maastricht Bereikbaar een goed idee te construeren dat bijdraagt aan het behoud van de aanlokkelijkheid van Maastricht en omgeving.

 

Denis Florack,
CEO Beter Benutten Maastricht, directeur Facilitair Bedrijf MUMC+

Denis Florack

1 september 2016