Vertragingsvrij in 2020

Onlangs presenteerde TomTom de resultaten van de jaarlijkse Traffic Index, een lijst van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. Als je het wereldwijd bekijkt, scoren de Nederlandse grote steden niet slecht. In Mexico-Stad, de nummer 1 op de ranglijst, hebben reizigers gemiddeld 59% extra reistijd door verkeersopstoppingen. In Amsterdam is dit percentage 20%. Echter, Tomtom geeft aan dat tijdens spits de extra reistijd per dag in Amsterdam 24 minuten is. Uitgaande van de 24 minuten extra reistijd per dag (tijdens spits) komt dit neer op zo’n 91 uur per jaar. Oftewel, twee volle werkweken vertraging. Dat zijn indrukwekkende cijfers. Die uren kunnen we toch beter besteden?

Als werkgever, en zeker ook als ondernemer, zie ik kansen. Door de ‘vastgeroeste’ reispatronen van medewerkers te doorbreken, is het mogelijk om vertragingsvrij reizen te realiseren. Een werkgever kan medewerkers immers vaak beter faciliteren om minder, anders of slimmer te reizen. Dat levert in de eerste plaats meer tevreden én meer vitale medewerkers op. Bovendien draagt het bij aan het reduceren van CO2-uitstoot en levert het substantiële kostenbesparingen op. Woon-werkreizen en zakelijk reizen vormen immers in veel organisaties de tweede of derde grootste kostenpost!

Ik roep werkgevers in de Metropool Amsterdam op om met mij de uitdaging aan te gaan om in 2020 medewerkers vertragingsvrij te laten reizen. Door medewerkers een palet aan oplossingen te bieden om zonder opstoppingen van en naar het werk te reizen. Denk aan het stimuleren van andere manieren van reizen, zoals met het OV of met de fiets. Met name de fiets -of de e-bike- wint aan populariteit, het is voor de korte afstanden niet alleen efficiënter maar ook gezonder dan met de auto of de bus. Ook thuiswerken en het werken op andere tijden en andere locaties kan vele malen slimmer zijn, dan in de auto stappen.

Werkgeversinitiatief BREIKERS helpt deze uitdaging te realiseren. Met probeeracties, ludieke ‘challenges’ en inspiratiebijeenkomsten. Met de VertragingsVrij 2020-community waarin werkgevers kennis en ervaringen uitwisselen. Met kennis, advies en financiering van oplossingen voor vertragingsvrij reizen. In juni presenteren de eerste werkgevers zich die de uitdaging aangaan.

Werkgever in de regio Amsterdam? Sluit ook aan en werk mee aan vertragingsvrij reizen in de Metropool Amsterdam!

N.B. Vertragingsvrij reizen wil je niet alleen van en naar je werk, ook in je vrije tijd is het fijn om zonder opstoppingen bij je bestemming aan te komen. Bijvoorbeeld als je naar een concert of een sportwedstrijd gaat. In Amsterdam Zuidoost hebben we de handen ineen geslagen en de Mobility Portal ontwikkeld. Op 1 april jl ging het online platform live, waarop bezoekers alles over het vervoer van en naar het ArenAPoort-gebied kunnen vinden. In mei, wanneer ook de concerten van de Toppers zijn, kunnen bezoekers zich zowel via de website als via de nieuwe app van de ArenA naar hun bestemming laten begeleiden. Vertragingsvrij reizen komt zo weer een stap dichterbij.

 

Henk Markerink,

CEO Amsterdam ArenA, trio-lid Beter Benutten Metropoolregio Amsterdam en voorzitter BREIKERS

Henk Markerink

20 april 2016