Betere aansluiting bus op trein in Amersfoort Schothorst

Waar?

Amersfoort Schothorst

Wat?

  • Betere aansluiting bus op trein
  • Bussen komen niet meer te laat aan
  • Bussen vertrekken niet meer te vroeg
  • Eén centrale fietsenstalling
  • Prettiger verblijf op het stationsplein

Aanleiding

Toen het station Amersfoort Schothorst werd gebouwd – eind jaren tachtig – werd er plek ingeruimd voor twee stilstaande bussen. Maar in de loop der jaren nam de behoefte aan OV flink toe. Nu komen er vaak vier of vijf bussen tegelijk aan. Er was eigenlijk te weinig ruimte, waardoor de chauffeurs te laat aankwamen of te vroeg vertrokken. De aansluiting van bus op trein was niet optimaal.

Vernieuwing

De gemeente Amersfoort besloot het stationsplein te vernieuwen. De fietsenstallingen werden verhuisd naar één zijde van het station, zodat er meer ruimte ontstond voor de bussen. Reizigers kunnen daardoor beter hun aansluitingen halen. Ook kreeg de leefbaarheid een impuls: er kwamen nieuwe plantenbakken, waar je ook lekker op kan zitten. De verlichting werd verbeterd en het plein is groener ingericht.

‘We vinden het belangrijk dat het stationsgebied leeft. Daarom zijn we erg blij met de nieuwe bestemming voor het oude kaartjesloket. Dat gebouwtje stond al tien jaar leeg, maar nu komt er een Italiaanse broodjeszaak in. Met mooi weer kun je heerlijk zitten op het plein!’ 

Roy Fox; projectleider Gemeente Amersfoort

Integrale aanpak

De gemeente koos een integrale aanpak: de omgeving van het stationsplein werd nauw betrokken bij het project. Bewoners en bedrijven praatten mee, evenals de vervoerders en de fietsersbond.

‘In februari 2015 werd het nieuwe plein officieel geopend, in het bijzijn van zo’n 50 bewoners. Zij vinden het echt prachtig geworden. Ook Connexxion is tevreden, nu de bussen beter op tijd rijden. Alleen de fietsers moeten wennen dat ze moeten doorfietsen naar de nieuwe stalling. Maar dat is een kwestie van tijd!’ 

Roy Fox; projectleider Gemeente Amersfoort