Burn Fat Not Fuel

Waar?

Maastricht

Wat?

  • Stimuleren gebruik e-bike en fiets
  • Uitrolbaar in heel Nederland
  • Duurzame gedragsverandering
  • Beloning voor het laten staan van de auto

Aanleiding

Maastricht Bereikbaar organiseert acties om forensen en bezoekers te stimuleren om alternatieven voor de auto te kiezen. Via de actie Burn Fat Not Fuel ontvangen forensen een vergoeding per woon-werkkilometer als ze in plaats van met de auto met de fiets of e-bike naar het werk gaan. Het project Burn Fat Not Fuel is inzetbaar voor heel Nederland. De meeste deelnemers van Burn Fat Not Fuel zijn werkzaam bij aangesloten werkgevers van Maastricht Bereikbaar in Maastricht.

Gemakkelijk overstappen

Burn Fat Not Fuel maakt het overstappen van de auto naar de fiets of e-bike leuker. Fietsen is gezonder, goedkoper en deelnemers krijgen ook nog eens betaald per woon-werkkilometer. Een belangrijk kenmerk van BFNF is het feit dat ritten vanzelf worden geregistreerd zonder handelingen van de deelnemer.

'Ik heb met korting een elektrische bakfiets aangeschaft via Maastricht Bereikbaar. Hiermee kan ik mijn kinderen naar school brengen en daarna zelf door naar het werk. De bakfiets was een hele investering, maar daar kan ik nu op een leuke manier wat van terugverdienen.' 

Kitty Rood, deelnemer Burn Fat Not Fuel Maastricht Bereikbaar

Duurzame gedragsverandering

Maastricht Bereikbaar speelt met het project in op een duurzame gedragsverandering. Door regelmatig nieuwe acties aan te bieden, met een langere looptijd, blijft het aantrekkelijk voor forensen om een alternatieve manier van vervoer te kiezen. In de zomer van 2015 start er een nieuwe Burn Fat Not Fuel actie, waarin overstappers voor een langere tijd een beloning krijgen voor hun fiets en e-bike-gebruik in het woon-werkverkeer.

'Het is stressreducerend om met de fiets te gaan. Ik hoef minder lang bij de stoplichten te wachten en door de elektrische ondersteuning kan ik gemakkelijk een gemiddelde snelheid van 20 km/uur aanhouden – wel zo fijn in het heuvelland. Lekker met de neus in de wind na een dagje werken of school, ik raad het iedereen aan!' 

Kitty Rood, deelnemer Burn Fat Not Fuel Maastricht Bereikbaar

Meer informatie:

www.maastrichtbereikbaar.nl of www.burnfatnotfuel.nl