Multimodale reisinformatie (MMRI)

Waar?

Begonnen in Brabant, inmiddels verspreid over rest van Nederland

Wat?

Multimodale reisinformatie (MMRI)

  • een ‘tool’ die routeinformatie en verschillende dienstregelingen slim en snel aan elkaar knoopt tot reisinformatie
  • diverse dynamische ov-reisplanners met real-time, multimodale reisinformatie

Marktpartijen leggen samen basis voor multimodale reisinformatie

Een reisinformatiedienst die de reiziger actueel informeert over de snelste reis en daarin alle gewenste mogelijkheden meeneemt: lopen, fietsen, bus, tram, metro, trein, auto … Daarvoor is intelligente rekenkracht nodig. Vijf marktpartijen ontwikkelden samen slimme software in een open-source-omgeving en richtten Stichting Plannerstack op. In deze Stichting werken (concurrerende) bedrijven en experts samen met als doel de reiziger te voorzien van de beste reisinformatie. Binnen Plannerstack worden hiervoor de bouwstenen ontwikkeld.

In de open omgeving kunnen geïnteresseerde partijen makkelijk  aanhaken en mee ontwikkelen. Zo kwam er tijdens het MMRI-project een onverwachte bijdrage uit Hongarije, die direct bruikbaar bleek. Binnen een jaar doen nu al achttien partijen mee als deelnemer in de stichting of als gebruiker van producten.
Het resultaat is een groeiende ‘open toolbox’ die al dient als basis voor diverse reisinformatiediensten. Hiermee weet de reiziger bijvoorbeeld dat hij zijn bus nog net kan halen, omdat deze drie minuten is vertraagd en hij binnen 90 seconden bij de bushalte kan zijn.

‘Wij geloven dat innovatie sneller gaat en effectiever is als je samenwerkt op basis van open source, open standaarden, open data en open kennisdeling. Dan vindt iedereen niet steeds het wiel opnieuw uit en help je elkaar de bron beter te maken en de lat continu hoger te leggen.

In de praktijk draaien mede hierdoor bijvoorbeeld de RET Real Time app, Filejeppen en Calendar42 al succesvol, maar zie je ook een compleet andere, gave toepassing ontstaan als ‘Naar School in Amsterdam’ 

Martin Jansen van Plannerstack

Wensen
De tripplanner kan nu al veel meer dan traditionele alternatieven, maar het kan altijd nóg beter. Zo kan de kwaliteit en compleetheid van de (open) brondata beter, ook internationaal (denk aan aansluiting op OV en vliegverkeer), en moet er meer real-time informatie op de weg beschikbaar komen. En dus blijft Plannerstack de gebruikersgemeenschap en toolbox verder uitbreiden.

‘Wij geloven dat innovatie sneller gaat en effectiever is als je samenwerkt op basis van open source, open standaarden, open data en open kennisdeling. Dan vindt iedereen niet steeds het wiel opnieuw uit en help je elkaar de bron beter te maken en de lat continu hoger te leggen.'

‘The proof of the pudding’ is een informatiedienst die voor vele tienduizenden reizigers favoriet is qua gebruikerservaring, kwaliteit en betrouwbaarheid. Die zien wij nog vóór eind 2015, powered by Plannerstack, de markt veroveren.’

Martin Jansen van Plannerstack