Leeuwarden voorop met fiets

Park en Bike, ook wel Parkeer en Fiets, verdient een zetje. Zeker nu er meer bekend is over voorwaarden, criteria en succes- en faalfactoren. Bovendien leveren twee P+Fietspilots in Leeuwarden en Maastricht nieuwe modellen op om P+Fiets op de rit te krijgen. Een nieuw overzicht van de inzichten rond Parkeer en Fiets.

Binnenstedelijke Bereikbaarheid

Het vraagstuk van bereikbaarheid zit steeds meer in binnenstedelijke bereikbaarheid. Een substantieel deel van de reistijd zit in de laatste kilometers in de stad. Te veel autoverkeer in de stad veroorzaakt dat de wegen dichtslibben en maakt bedrijven, winkels en woningen slecht bereikbaar. Dus is er reden om de auto aan de rand van de stad te parkeren en op een andere manier verder te reizen. Dit is ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit. In de stad is de gemiddelde snelheid van de auto vaak lager dan die van een voetganger en als al een parkeerplaats kan worden gevonden, dan vergt dat lang zoeken en is de parkeerplek vaak duur. Ziedaar de essentie van het project ‘Beter Benutten’.

P+fiets in Leeuwarden

Werk Slim, Reis Slim realiseert in Leeuwarden mogelijk vier P+Fiets plaatsen. Daarbij is het uitgangspunt dat de exploitant geld uit de markt kan halen door adoptie door bedrijven; bijvoorbeeld van een gehele P+Fiets-locatie of van kluizen of fietsen. Afhankelijk van de ruimte die de gemeente daarbij aan marktpartijen laat, is er een overheidsbijdrage nodig. Als de gemeente bijvoorbeeld in de verwijzingen naar de P+F-locatie de bedrijfsnaam toestaat, zullen de bedrijven bereidwilliger zijn om een locatie te adopteren.

Woon-werkverkeer

De selectie van de exploitant vindt momenteel plaats. Doelgroep voor deze P+Fiets is in eerste instantie woon-werkverkeer, waarbij de gebruiker een vast abonnement heeft op een kluisje en een fiets en ook een strippenkaart krijgt om incidenteel gebruik te maken van de parkeerplaats bij de werkgever.

Bron: het volledige artikel ‘P+Fiets: Snel en fris de stad in’ vindt u op de website van ‘Verkeerskunde’

 

15 mei 2014