Groen licht voor fietsers in Enschede

Groen licht voor fietsers in Enschede

Enschede wil in 2020 fietsstad zijn. Om mensen te stimuleren de fiets te pakken, probeert de stad het fietsen zo aangenaam mogelijk te maken. Daarom is de SMART-app ontwikkeld. Deze app communiceert met slimme verkeerslichten, waardoor fietsers vaker een groen licht krijgen. Zo beloont Enschede mensen die duurzaam reizen.

De SMART-app houdt bij welke routes je fietst. Wanneer je vaker dezelfde route kiest, onthoudt de app dit. Zo leert de SMART-app voorspellen hoe jij fietst en wanneer je een groen licht nodig hebt. Hoe vaker je dezelfde route fietst, hoe sneller de app jouw fietsgedrag leert herkennen. Als de app herkent dat je langs een kruispunt met SMART-verkeerslichten komt, vraagt hij groen licht aan. Zo weet het verkeerslicht dat jij eraan komt en is de kans groter dat je direct door kunt fietsen.

Vooralsnog werkt de app alleen voor de kruising tussen de Hengelosestraat en de Auke Vleerstraat, maar binnenkort zal hij werken voor alle verkeerslichten op de Hengelosestraat en Gronausestraat. Bij succes zal SMART groen ook uitgebreid worden naar andere kruisingen.

Kijk voor meer informatie over SMART groen op de website van Enschede Fietsstad.

 

8 maart 2018