Efficiëntere bevoorrading Mercedes-Benz filialen

Mercedes-Benz gaat haar filialen in Zuid-Holland bevoorraden vanuit een hub. Per werkdag bezorgen tussen de 15 à 20 vrachtwagens de goederen in de vestigingen in Zuid-Holland. Omdat het bedrijf steeds meer last heeft van de wijze waarop de goederen en auto’s werden aan- en afgevoerd op de locatie in Den Haag gooit men het roer om.  

Om het probleem te tackelen, werd er contact gezocht met logistiek dienstverlener Djinny. Sander van Kouwen, Algemeen Directeur van Mercedes-Benz: “In nauwe samenwerking met Djinny hebben wij gekozen om niet alle leveringen meer rechtstreeks naar de filialen te sturen. In de plaats daarvan creëren wij een hub bij Djinny, waar de goederen en auto’s worden afgeleverd. Vanuit deze hub worden de filialen op afroep beleverd.”

De hub wordt niet alleen gebruikt voor banden en onderdelen, maar uiteindelijk ook voor de nieuwe auto’s. Zo worden de voertuigen eerst bij Djinny afgeleverd en worden de auto’s uiteindelijk pas bezorgd wanneer er daadwerkelijk een afleverafspraak met de klant is.

Terug naar de core
“Leveringen centraliseren op een punt en op afroep werken, zorgt ervoor dat er veel meer rust is ontstaan bij de dealerbedrijven. De bedrijven komen beter toe aan de core-business: het onderhouden en verkopen van auto’s.” vult Jaap Kooistra, Commercieel Manager bij Djinny aan. Dagelijks blijken er zelfs 10 leveringen minder nodig te zijn. Daardoor is het aantal voertuigbewegingen in de spits flink gedaald. De resterende ritten van de hub naar de filialen vinden ook nog meestal buiten de spits plaats. Djinny neemt ook retouren en afval mee waardoor de ruimte bij de dealerbedrijven zo efficiënt mogelijk benut wordt.

Leerzaam
Voor Sander van Kouwen is het een leerzame periode geweest: “Je moet de werkvloer erbij betrekken, maar soms moet je het ook gewoon voorzichtig erdoor drukken en gewoon gaan doen. Zorg ervoor dat het proces ook door de top gedragen wordt. Doe de verandering in kleine stapjes. Deel je kennis met anderen. Mensen uit de praktijk die hun ervaringen met anderen delen zijn de goedkoopste consultants die er zijn.”

Beter Benutten en evofenedex
Evofenedex werkt nauw samen met een aantal partijen om het Beter Benutten programma uit te rollen. In de regio Haaglanden fungeert Bereikbaar Haaglanden als belangrijke aanjager voor het Beter Benutten programma.

9 november 2017