Overheden bieden bedrijven hulp voor verminderen vrachtverkeer

Overheden bieden bedrijven hulp voor verminderen vrachtverkeer

Met het programma Logistiek in Brabant willen het ministerie van I&M, provincie Noord-Brabant en enkele grote gemeenten in Brabant bedrijven stimuleren om het aantal vrachtbewegingen in de spits terug te dringen. Een stimuleringsprogramma biedt bedrijven onder andere hulp van een expert om te onderzoeken hoe ze hun logistieke bedrijfsvoering efficiënter kunnen maken. Voor concrete verbeterprojecten die leiden tot minder vrachtverkeer in de spits kunnen bedrijven ook een subsidie aanvragen. Een efficiënte en innovatieve logistiek en een goede bereikbaarheid zijn belangrijke voorwaarden voor gezonde economische groei in de provincie Noord-Brabant.

Brabant is een belangrijke productie- en vervoersregio en de ligging van Brabant tussen de wereldhavens Antwerpen en Rotterdam en vlakbij het Ruhrgebied maakt Brabant interessant voor de logistieke sector. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Die sterke logistieke branche levert ongelofelijk veel werkgelegenheid voor onze provincie, maar is er ook mede oorzaak van dat onze wegen met name in de spits steeds voller worden. Als overheden willen we bedrijven uitdagen om slimme oplossingen door te voeren om zo vrachtwagens en bestelauto’s uit de spits te halen. Dat kan door vervoer van de weg te verplaatsen naar vervoer via water, spoor en buizen maar ook kleinschalige maatregelen kunnen verkeer in de spits verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een installateur die voorraden op zijn huisadres ontvangt, zodat hij niet elke ochtend eerst naar het centrale magazijn hoeft om spullen te gaan halen. Dat scheelt vrachtbewegingen en helpt Brabant bereikbaar te houden."

Begeleiding door logistiek experts

Overheden bieden logistieke bedrijven daarvoor hulp aan. Bedrijven die willen onderzoeken elke mogelijkheden zij hebben om vrachtwagens en bestelbussen uit de spits te halen, kunnen daarvoor hulp krijgen van een logistieke expert voor het opzetten van een haalbaarheidsstudie. Om projecten van bedrijven die leiden tot minder vrachtverkeer op de Brabantse knelpunten echt van de grond te krijgen is het ook mogelijk een subsidie aan te vragen. De eerste concrete voorstellen van bedrijven zijn inmiddels binnen. Distibuteur JéWé die onder andere producten levert aan bekende bouwmarkten heeft hiervoor deze week een stimuleringsprijs ontvangen. Het bedrijf wil op een voortvarende manier de beladingsgraad van de eigen logistieke stromen naar afnemers verhogen door ze te bundelen met zendingen van andere leveranciers die leveren aan dezelfde klanten. Resultaat: van 40 naar 15 spitsritten door Brabant.

Logistiek in Brabant

Logistiek in Brabant is een samenwerking tussen de gemeenten Tilburg, Breda, Eindhoven en Helmond, de provincie Noord-Brabant, TLN en evofenedex. Het maakt onderdeel uit van het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Beter Benutten werkt met een samenhangend pakket van maatregelen aan een betere bereikbaarheid in de drukste regio’s.

Beter Benutten

21 juni 2017