Ik ben reiziger

In de ochtend en namiddag bent u samen met andere forensen tegelijk onderweg. Hierdoor ontstaan files en opstoppingen op drukke knooppunten. Dat kost veel tijd en geld. Als we onze infrastructuur slimmer gebruiken, rijdt het verkeer vlotter door. De overheid werkt aan betere wegen en voorzieningen onderweg. Als reizigers andere keuzes (kunnen) maken, snijdt het mes aan twee kanten.

Gedragsverandering

Misschien reist u met de auto naar kantoor omdat u dat altijd al heeft gedaan. En vertrekt u in de spits om stipt om 9.00 uur aanwezig te kunnen zijn. Is dat altijd nodig? Aan de meeste mobiliteitsoplossingen gaat een gedragsverandering vooraf. Als u zich bewust wordt van het gedrag dat u in het verkeer vertoont, is de kans groter dat u uw gedrag aanpast. Het programma Beter Benutten helpt hier graag bij. Kennis uit de sociale psychologie en neurowetenschappen geeft ons inzicht in uw reisgedrag. Daardoor kunnen we samen met u werken aan beter bereikbare regio's.

Wat kunt u doen?

'Slimmer' reizen kunt u op verschillende manieren doen. Hieronder lichten we een aantal voorbeelden uit. Bekijk verder ook onze factsheets met concrete praktijkvoorbeelden. Of check in onze quiz welke mobiliteitsoplossingen ú zou kiezen.

 • Spitsmijden
  Dat spitsrijden een goed voorbeeld is van ingesleten gedrag, blijkt uit diverse succesvolle projecten waarin deelnemers voor of na de spits na hun werk rijden. Vaak stond hier een financiële beloning tegenover of was in de spitsmijdproeven een game-element verweven. Een overzicht van (de resultaten van) lopende en afgeronde projecten rond spitsmijden vindt u op spitsmijden.nl.
 • Reizen met het openbaar vervoer
  Als reizigers vaker de trein, tram, bus of metro pakken, wordt het minder druk op de weg. Beter Benutten zorgt voor betere fietsenstallingen en aansluitingen op knooppunten, zodat u weinig tijd verliest met overstappen. In en rond Den Haag werken we bijvoorbeeld samen met de Stadsregio Haaglanden aan het OV van de toekomst. In deze video ziet u hoe dat eruitziet.
 • Op de fiets of e-scooter naar kantoor
  Voor korte ritten is de tweewieler een goed alternatief voor de auto. E-bikes en e-scooters bieden soelaas voor de iets langere afstanden. Nederland doet veel om het fietsen te stimuleren. Tussen Leiden en Den Haag kunt u bijvoorbeeld fietsen over twee fietssnelwegen: de Velostrada en Via 44.
 • Thuis- of flexwerken
  Veel werk is niet aan één vaste plek gebonden. Dankzij de moderne technologie kunt u ook thuis gebruikmaken van werkdocumenten en –voorzieningen. Ook een flexlocatie is een goed alternatief voor de vaste kantoorplek.