Ik ben ondernemer

Of u nu werkgever bent of zelfstandig ondernemer: mobiliteit speelt voor u een belangrijke rol. U kunt het reisgedrag van uw werknemers ‘slimmer’ organiseren of uw eigen producten en diensten ‘schoner’ vervoeren. Door slim werken en slim reizen te stimuleren, wordt u een aantrekkelijke werkgever, bespaart u kosten en draagt u bij aan duurzaam ondernemerschap.
 
Wat is er aan de hand?
In de ochtend en namiddag zijn veel automobilisten tegelijk onderweg. Daardoor ontstaan files en opstoppingen op drukke knooppunten. Het programma Beter Benutten wil de bereikbaarheid van Nederlandse regio’s verbeteren. Daaraan kunt ook u een bijdrage leveren.

Wat kunt u doen?
Er zijn verschillende manieren waarop u verkeer en vervoer slimmer kunt organiseren. Daarmee draagt u niet alleen bij aan een betere bereikbaarheid van uw regio, maar kunt u ook persoonlijke doelstellingen behalen: denk aan lagere kosten, aantrekkelijk werkgeverschap en meer vervoer in minder tijd. Hieronder lichten we een aantal methoden uit. Bekijk ook onze best practices om u te laten inspireren door concrete voorbeelden.

  • U kunt het reisgedrag van uw medewerkers positief beïnvloeden. Zo kunt u gebruikmaken van ICT-mogelijkheden en laptops en iPads verstrekken die thuis- en flexwerken mogelijk maken. U kunt een parkeerbeleid invoeren dat ov-gebruik in de hand werkt, of een fietsplan opstellen om het gebruik van (e-)bikes te stimuleren. Als u een mobiliteitsbudget invoert, kunnen werknemers per dag zelf bepalen welk vervoermiddel voor hen het meest optimaal is.
  • Als u uw goederen niet alleen via de weg vervoert, maar bijvoorbeeld ook over het water, bespaart u een hoop tijd en geld. Eén schip staat namelijk gelijk aan 130 vrachtwagens. Als we het gebruik van vaarwegen verbeteren door schippers actuele en individuele verkeersinformatie te verstrekken, kunnen zij hun vaarsnelheid en route daarop aanpassen en vlotter en soepeler op de plaats van bestemming aankomen. Waterwegen worden dan een aantrekkelijk alternatief voor de autoweg. Binnen het project Blauwe Golf Verbindend zijn we hard op weg om dit doel te bereiken.
  • Er zijn veel verschillende mobiliteitsdiensten op de markt. Denk aan websites, navigatiesystemen en mobiele apps met reisinformatie op maat. Uw werknemers hebben behoefte aan actuele en individuele informatie over verwachte files, wegwerkzaamheden, parkeermogelijkheden en aansluitingen op het ov. U kunt gebruikmaken van mobiliteitsdiensten om in hun behoeften te voorzien of zelf een samenwerking aangaan met aanbieders van de diensten. Op onze themapagina ITS kunt u meer lezen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van reisinformatie.